İleri sürüş teknikleri direksiyon tutuşu, otomobil sporları ile uğraşan bir yarış pilotu yada ehliyetini almış yeni bir sürücü olsanız da direksiyon tutuşu ve çevirme şekli aynı olmalıdır. İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ verilirken ilk anlatılan konudur. Direksiyon tutuşlarının neden 9.15 şeklinde olması gerektiği ve koltuk pozisyonunun neden 90 derece olması gerektiği ispatlanarak aktarılmalıdır.
İleri sürüş teknikleri direksiyon tutuşu ile başlayalım;
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ verirken ilk bahsettiğim konu direksiyon eğitimidir. Direksiyon 9:15 şeklinde askılıklardan tutularak kullanılmalıdır. Nedeni ise elden herhangi bir kayma olmasın anlamında 2 elimizle, baş parmağımızla, askılıklardan tutulmalıdır.
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ konusunda neden direksiyon pozisyonu 9:15 şeklinde tutulur diyorsanız, airbag yüksek hızlarda patlayarak açılan yaralayıcı bir sistem. Patlama yani açılma başladığında önünde ne varsa kırar. Bu anlamda bomba gibi düşünebilirsiniz.
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ ilk başlangıç eğitimi güvenli sürüş tekniklerinde bu konuyu daha çok ele almaktayız. Burada biraz anlaşılması anlamında anlatıyoruz. Bu kırılan tabi ki parmaklarınız yada kolunuzdur. Bu anlamda biz direksiyonun airbag kısmını boşaltıyoruz. Bu verdiğimiz 9:15 şekli airbag boşta olsun diyedir.
İleri sürüş teknikleri direksiyon tutuşu neden uygulanamaz
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ dersi, ileri sürüş teknikleri direksiyon tutuşu neden uygulanamaz. Bu konuda bana bir çok defa gelmiş bir soru var
Direksiyon tutarken biz 9:15 tutalım ve askılıklardan fakat manevra yaparken nasıl düz tutacağız. Manevra yaparken hava yastığı patlarsa ne olacak
Şimdi soru mantıklı ve güzel zaten bu nedenle gündeme getirdim. Bu sorunun cevabını vermek için ileri sürüş teknikleri uzmanı olmaya gerek yok aslında
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ hızlı manevra dönüş yada engelden kaçış için kullanılıyor. Evet siz sürücüler bu esnada direksiyonla uğraşmak zorunda kalıp çevirmek durumu ile karşılaşıyorsunuz. Fakat D 100 kara yolu yada otobanlarda çok hafif bir direksiyonla şerit değişe biliyorsunuz.
Öyle ki 4 şerit birden. Trafik kazaları bu anlamda yüksek hızlarda can yakıyor. Bu sebeptendir ki siz hız yaptığınızda direksiyonunuz düz ise yapabilirsiniz.
Diğer türlü ben hız yaparım diyen, otomobil kullanmayı bilmiyordur. Düz iken hızlısın düz iken direksiyonunu düzgün tut.
Umarım anlaşılır olmuştur. İleri sürüş teknikleri aslına bakarsanız akla mantığa hitap eden kurallar bütünüdür.
Halen direksiyon nasıl tutulur anlamında konuşuyoruz. İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ ile ilgili son gördüğüm bir televizyon reportajında ileri sürüş teknikleri eğitimi veren bir üstadın yalan yanlış kendi mantığınca direksiyon tutuşunun süresini uzatıp 10:10 pozisyonu ile tutulmalı demesidir. Daha öncede bu konuda yazdığım bir makale var aslında ama dayanamadım.
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ içinde bir daha şu direksiyon nasıl tutulur anlatmak istedim. Bu konuda bir daha parçalanmak istemiyorum. Direksiyon tutuşu 10:10 off road sürüş teknikleri ile alakalıdır. Arazide taşlar ve derin çukurlar parmak kıracağından dolayı askılıklardan tutulmaz, başparmak dışa alınır.
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ bilgisi olarak airbag olmadığından 10:10 geçe şeklinde kullanılır. Bu sadece airbag olmayan otomobillerde özgünleşebilir. Ama tekrarlıyorum offroad sürüş teknikleri uygulamalarındadır.
İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ içinde sadece direksiyon tutuşundan bahsettim diğer yazımda koltuk oturuş pozisyonu ve ileri sürüş teknikleri, güvenli sürüş teknikleri derken yarış tekniklerine kadar sizlere bilgi vermeye devam edeceğim.
İleri sürüş teknikleri dikkat dağıtacak davranışlar mutlaka okuyun.